verwookt

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorig jaar ging de Taalrubriek in Trouw over afleidingen van het bijvoeglijk naamwoord woke, zoals de werkwoorden wokeriseren en verwoken. Op dat moment waren die werkwoorden nog niet in de dodebomenmedia aangetroffen, maar vandaag maakt verwoken dan eindelijk zijn mediadebuut. In De Telegraaf schrijft columnist Rob Hoogland over de reacties op het vertrek van Ploumen als fractieleider van de PvdA:

Zo’n humoristische benadering als die door De Speld is verre te prefereren boven de eensluidende strekking van tal van andere beschouwingen die ons aangaande het politieke verscheiden van Lilianne Ploumen werden gegund. Wat bijvoorbeeld te denken van die ene analyse in dat inmiddels schrikbarend verwookte Nederlandse dagblad waarin de auteur, zelf van mannelijke kunne, zich afvroeg of een man óók in staat zou zijn geweest om deze stap te zetten?

Verwookt betekent helemaal woke geworden en het woord heeft bepaald geen positieve bijklank. Dat geldt ook voor het infinitief verwoken, dat evenmin een gunstige bijklank heeft.

Definitie

verwoken (onovergankelijk ww., verwookte, is verwookt) (ongunstig) woke worden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *