tijdlezer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag debuteert in NRC Handelsblad in de column van Stephan Sanders het fraaie woord tijdlezer:

‘Is adoptie nog van deze tijd?” las ik. Is oorlog nog van deze tijd? Liefdesverdriet? De dood? Het gekmakende vooruitgangsproza van de tijdlezers, die precies weten hoe laat het is op de klok van de wereldgeschiedenis.

Een tijdlezer is kennelijk iemand die de tijdgeest weet te duiden. Het woord is gebaseerd op de (hypothetische) onderliggende uitdrukking ‘de tijd lezen’, waarin lezen ‘opmaken uit de beschikbare gegevens’ oftewel ‘interpreteren op basis van wat je waarneemt’. Die betekenis heeft lezen ook in bijvoorbeeld ‘een aura lezen’ of ‘iemand de hand lezen’. De associatie doet vermoeden dat tijdlezers vage kennis produceren op basis van boterzachte, multi-interpretabele informatie.

Definitie

tijdlezer (de, -s) iemand die tijdgeest beschrijft op basis van een selectie van als tekenen des tijds opgevatte gegevens die hij om zich heen waarneemt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *