top-downbedrog

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Naar aanleiding van wat bekend is geworden over de gruwelijkheden in Boetsja staat vandaag in de Volkskrant een interessante analyse over het principe hierachter:

Als dictaturen tientallen jaren standhouden, is dat niet alleen omdat ze afwijkende meningen onderdrukken. Ze creëren een piramide van geweld waarin iedereen accepteert om te worden misbruikt door degenen boven hen, in ruil voor het recht om degenen onder hen te misbruiken. Een soort top-downbedrog waarbij generaals officieren zonder munitie de dood in sturen om de opperste leider tevreden te stellen, luitenanten en commandanten zichzelf belonen door Oekraïense huizen te plunderen en uitgehongerde soldaten burgers verkrachten en doden om het gevoel te krijgen dat ze deel uitmaken van deze machtsketen.

Het woord top-downbedrog is interessant, want het plaatst de gruwelijkheden van de Russen in Oekraïne niet alleen in een geweldstraditie, maar laat ook zien dat het deel uitmaakt van een (dictatoriale) machtstructuur, die lagergeplaatsten schijnbaar verschoont van de verantwoordelijkheid voor hun misdaden. Als gruwelijkheden voortvloeien uit top-downbedrog, zou je die gruwelijkheden bijna als ambtsmisdrijven kunnen gaan beschouwen.

Hoe dan ook is het woord top-downbedrog nieuw. Het is in het Nederlands vooralsnog een gelegenheidswoord, maar het berust op een begrip dat in het Engels wel veel algemener is: top-down deceit.

Definitie

top-downbedrog (het) verschijnsel dat in een autocratische of dictatoriale samenleving een bedrieglijke waarheid oftewel bedrog van hogerhand wordt verspreid, waardoor mensen die een lagere positie in de machtsketen of maatschappij hebben dit voor waar aannemen en althans niet durven te bestrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *