thermostaatsolidariteit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Bibberen voor Oekraïne’, onder die kop schreef De Telegraaf gisteren over een mogelijke duurzaamheidscampagne van de Nederlandse overheid, die met het oog op de afnemende leveringszekerheid van Russisch aardgas het gasgebruik door consumenten wil afremmen. Ambtenaren overwogen dan ook voorstellen om op te roepen tot thermostaatssolidariteit: door de thermostaat terug te draaien naar 17 graden Celsius zouden huishoudens enorm veel minder gas gaan gebruiken, waardoor onze afhankelijkheid van Rusland zou verminderen. Als dit ook gebracht zou worden als een uiting van solidariteit met Oekraïne zou er wellicht draagvlak zijn voor deze maatregel, veronderstelden ambtenaren.

Je zou het lager zetten van de thermostaat ook als ‘Poetin pesten’ kunnen promoten, maar thermostaatsolidariteit klinkt nu eenmaal wat constructiever en dus socialer. Of het woord beklijft, valt overigens te bezien, vooral omdat de lente in aantocht is, waardoor het gasgebruik automatisch zal afnemen.

Definitie

thermostaatsolidariteit (de, g.mv.) solidariteit met een bedreigd, aangevallen of bezet land door een algehele verlaging van de kamertemperatuur in woningen, zodat er minder brandstof hoeft te worden geïmporteerd uit het aanvallende land

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *