spijtgezin

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag op de website over gezinnen die er spijt van hebben dat ze Oekraïense vluchtelingen hebben opgenomen. Spijtgezinnen noemt de krant ze. Het is een nieuw woord en qua vorming lijkt het een beetje op spijtemigrant en spijtstemmer, waarin het eerste lid een kenmerkend aspect noemt van de of het het tweede lid genoemde.

Spijtgezin spreekt tot de verbeelding omdat het woord zo treffend de desillusies verwoordt van mensen die anderen willen helpen, maar dat uiteindelijk niet kunnen doen. De analogiegevallen spijtemigrant en –stemmer – die waarschijnlijk mede onder invloed van het bekendere woord spijtoptant zijn gevormd – tonen aan dat spijtgezin niet een heel uitzonderlijke vorming is.

Definitie

spijtgezin (het, -nen) gezin dat gedesillusioneerd is over oftewel spijt heeft van een bepaalde handeling, m.n. van het spontaan op grond van emoties aanbieden van een opvangplek voor vluchtelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *