haaienmeer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tot nu toe kenden we de taalvorm haaienmeer eigenlijk alleen uit de titel van de tekenfilm Kuifje en het haaienmeer. Vandaag maakt dezelfde taalvorm zijn mediadebuut in De Telegraaf, waarin columnist Marcel Peereboom Voller over jongeren in de gemeentepolitiek schrijft:

Laat ze hun maagdelijkheid verliezen aan de haaien in het haaienmeer van de gemeentepolitiek en, lieve kinderen, onthoud wat de Franse vrijdenker Voltaire zei. Politiek is de kunst van het liegen.

Met haaienmeer in de combinatie ‘het haaienmeer van de gemeentepolitiek’ wordt een on­vei­li­ge plaats bedoeld, waar ie­der­een el­kaar scha­de pro­beert toe te bren­gen. Meestal noemen we dat een krabbenmand, een krokodillenvijver, een slangenkuil of een haaienbad. Ook wespennest heeft min of meer dezelfde betekenis, maar wordt vaak in een iets ander verband gebruikt.

Nou kan het dus zo zijn dat de columnist het – overigens niet zo bekende – woord haaienbad heeft bedoeld, maar per ongeluk haaienmeer heeft opgeschreven. Maar als elders op internet de combinatie ‘een haaienmeer’ voorkomt, zou dat woord een perifeer synoniem van haaienbad kunnen zijn.

Haaienmeer wordt evenwel nergens als soortnaam gebruikt met dezelfde betekenis als haaienbad.

Het gebruik van het woord haaienmeer kan dus een vergissing zijn, maar de associatie met de avontuurlijke figuur Kuifje is in de aangehaalde passage uit De Telegraaf is wel zo treffend, dat we de neiging hebben haaienmeer toch als een serieus nieuw woord op te vatten.

Definitie

haaienmeer (het, -meren) on­vei­li­ge plaats, waar ie­der­een el­kaar scha­de pro­beert toe te bren­gen, synoniem haaienbad, krabbenmand, krokodillenvijver, slangenkuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *