desinformatiepandemie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eerst was het corona, toen werd het de oorlog in Oekraïne waarover veel desinformatie en neonieuws wordt verspreid. Trouw schrijft vandaag over de opzettelijke verspreiding van desinformatie en vraagt:

Kunnen we zeggen dat we in een desinformatiepandemie zitten?

Desinformatiepandemie is een nieuw woord, maar het verwijst naar een fenomeen dat al sinds de Romeinse tijd voorkomt. Nero zou hebben gezongen terwijl Rome brandde, maar bewijs daarvoor is er nooit gekomen. En tijdens de Spaanse griep in 1918 werden berichten verspreid dat die griepvariant zou zijn ontwikkeld in een laboratorium. Twee jaar geleden, vlak na de uitbraak van de coronapandemie, introduceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een woord voor wat nu desinformatiepandemie wordt genoemd: infodemie. Dat woord is korter en daarom wat aantrekkelijker dan desinformatiepandemie. Toch maakt desinformatiepandemie ook iets duidelijk, namelijk dat het woord pandemie langzamerhand een tweede, figuurlijke betekenis krijgt: ongewenst fenomeen dat zich razendsnel over de gehele wereld verspreidt.

Definitie

desinformatiepandemie (de, -ën) zich wereldwijd ver­sprei­den­de hoe­veel­heid desin­for­ma­tie over een verschijnsel, die fei­te­lij­ke en be­trouw­ba­re beeld­vor­ming daar­over ver­hin­dert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *