escalatieparadox

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant publiceert vandaag een vertaling van een opiniestuk van Sophy Antrobus dat eerder in The Guardian verscheen en dat gaat over de mogelijkheid een no-flyzone boven Oekraïne in te stellen. Ze schrijft:

Door bij voorbaat opties uit te sluiten, nemen de landen die Oekraïne willen steunen een inherent nadelige positie in en ze scheppen daarmee een ‘escalatieparadox’ – als alle acties van het Westen die niet louter reageren op wat Rusland doet worden uitgesloten, dan zijn we voor eeuwig gedoemd alleen maar te reageren.

Het woord escalatieparadox is nieuw in het Nederlands. Het is regelrecht vertaald uit de Engelse brontekst, waarin sprake is van ‘escalation paradox’. In het Engels bestaat die term al langer. Wie via Google zoekt, vindt teksten over defensie en militaire strategie waarin deze term figureert.

Daaruit blijkt wel dat uiteenlopende auteurs een verschillende invulling geven aan de term.

Definitie

escalatieparadox (de, -en) militaire paradox die inhoudt dat de principiële weigering om in een conflict proactief op te treden omdat dit zou kunnen leiden tot een escalatie juist het effect heeft dat de vijand zich niet belemmerd voelt steeds zwaardere middelen te gaan gebruiken, met als gevolg dat het conflict juist steeds verder escaleert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *