TikTokoorlog

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag duikt in de Volkskrant het woord TikTokoorlog op. Het is een van de typeringen van de oorlog die nu in Oekraïne wordt gevoerd:

‘Kijken naar de eerste TikTok-oorlog‘, kopte het blad The New Yorker vorige week. Dat een oorlog op sociale media te volgen is, gebeurde ook al in Syrië. Maar door de aanwezigheid van smartphones én de mogelijkheid te livestreamen, zijn de ontwikkelingen aan het front realtime te volgen.

Uit het Volkskrant-citaat zouden we kunnen opmaken dat TikTokoorlog een vertaling is van TikTok war, maar het woord blijkt een paar weken geleden al gedebuteerd te zijn in De Telegraaf:

De Arabische Lente die in 2010 begon was het eerste grote conflict waarbij sociale media een rol speelden. Deze ‘Facebook Revolutie’ heeft inmiddels een onverwachte opvolger gekregen: de TikTok-oorlog. Daarbij ontpopt de video-app zich in Oekraïne als meesterspion en propaganda-instrument.

TikTokoorlog is wellicht geen woord dat zal beklijven – bij de volgende oorlog, hopelijk pas in een verre toekomst, is er vast weer andere software waarmee de oorlog live wordt ‘verslagen’ – maar het woord geeft in elk geval wel aan hoe productief TikTok momenteel is. We troffen het ook al in samenstellingen als TikTokbewijs en TikTokverslag.

En je kunt nooit weten: misschien figureert TikTokoorlog later in het rijtje ‘eerste radio-oorlog’ (Spaanse Burgeroorlog), ‘eerste televisieoorlog’ (Vietnam) en ‘eerste TikTokoorlog’ (Oekraïne).

Definitie

TikTokoorlog (de, -en) oorlog waarvan via TikTokfilmpjes op de sociale media verslag wordt gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *