cryptovluchteling

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Russen die getroffen dreigen te worden door de financiële sancties van het Westen kunnen crypto’s als de bitcoin gebruiken als ontsnappingsroute. Crypto-Russen werden ze gisteren op de website van Quote genoemd en vandaag heeft de Volkskrant het over cryptovluchtelingen:

Minister Hoekstra en zijn Europese collega-ministers zeggen de cryptovluchtelingen in de gaten te houden.

Dat woord hing sinds gisteren al in de lucht, want toen had het Financieele Dagblad het al over een cryptovlucht:

Volgens crypto-experts is er geen sprake van een grootse cryptovlucht door oligarchen. De meeste digitale spaarpotjes zouden aangemaakt zijn door gewone burgers uit zowel Oekraïne als Rusland.

Cryptovlucht is gevormd naar analogie van goudvlucht – dat is dus geen bijzondere nieuwe samenstelling. Maar cryptovluchteling is dat wel, in de eerste plaats omdat het niet gevormd is naar analogie van goudvluchteling – want dat woord bestaat niet. Anders dan bijvoorbeeld belasting-, klimaat- en woestijnvluchteling – waarin de vluchteling iets ontvlucht – verwijst cryptovluchteling naar iemand die ergens naartoe vlucht. Dat maakt deze samenstelling opmerkelijk.

Definitie

cryptovluchteling (de, -en) iemand die zijn spaargeld of banktegoeden omwisselt voor cryptovaluta, m.n. uit angst voor deflatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *