bloedgas

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Bloedgas kennen we als vakterm in de zorg, waarin een bloedgasanalyse bedoeld is om de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in slagaderlijk bloed te meten. Vandaag introduceert Trouw bloedgas evenwel in een totaal nieuwe betekenis, wanneer de krant schrijft:

Nederland koopt bloedgas van expansief Rusland

Met dat bloedgas wordt in deze context aardgas bedoeld. Dat gas wordt bloedgas genoemd omdat de oorlog tegen Oekraïne ermee wordt gefinancierd.

Bloedgas is dan ook gevormd parallel aan bijvoorbeeld bloeddiamant (di­a­mant af­kom­stig uit lan­den waar een bur­ger­oor­log woedt die wordt ge­fi­nan­cierd met de diamantopbrengst). Blijkbaar is bloed– langzamerhand productief aan het worden in samenstellingen met grondstoffen, want ook bloedgoud (goud dat verkocht wordt om er een oorlog mee te financieren) hebben we al eens aangetroffen.

Definitie

bloedgas (het, g.mv.) 1 verhouding tussen zuurstof en kooldioxide in het bloed: arterieel bloedgas 2 strijdgas dat tot bloedingen leidt 3 aardgas met de verkoop waarvan een oorlog wordt gefinancierd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *