daglichtkomeet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Voor kometenkijkers, hemelspeurders en andere zwerkzieners is het vast al wel langer een bekend woord, maar vandaag maakt daglichtkomeet pas zijn mediadebuut. Onder de kop ‘Romeinse daglichtkometen waren onderdeel van 2400 jaar durend spektakel’ schrijft Govert Schilling in de Volkskrant over ‘mysterieuze lichtstrepen die de Romeinen op klaarlichte dag zagen in het jaar 363’. Waarschijnlijk waren het brokstukken van een uiteengevallen superkomeet, staat in het artikel.

Daglichtkomeet klinkt (voor wie ooit de HBO-serie The Game of Thrones heeft gezien) zo vertrouwd, dat je er bijna overheen leest, maar in feite was het woord in de omgangstaal tot nu toe onbekend. Datzelfde geldt voor vergelijkbare samenstellingen met daglicht, zoals daglichtmeteoor, daglichtmetetoriet en daglichtster, die  Net als daglichtkomeet blijken die andere drie woorden ook incidenteel te worden gebruikt, maar behalve daglichtmeteoor, dat in 1996 in een krantenbericht figureerde, heeft geen van deze woorden eerder de krant gehaald.

Daglicht wordt vaak simpelweg dag genoemd. Dat verklaart waarom Dagster (met een hoofdletter) wel ingeburgerd is, zowel ter aanduiding van de Morgenster als ter aanduiding van de zon. Ook woorden als dagkomeet en dagmaan nu en dan aangetroffen.

In het Engels zijn de pendanten daylight comet, daylight meteor, daylight meteorite, daylight moon, daylight planet en daylight star wel wat gewoner. Mogelijk zijn sommige van deze woorden zelfs ingeburgerd in de (Engelstalige) astrononievaktaal. Hoe dan ook, waarschijnlijk is daglichtkomeet in het Volkskrant-bericht uiteindelijk ook een vertaling van de Engelse pendant daylight comet.

Definitie

daglichtkomeet (de, …kometen) komeet die overdag zichtbaar is, of komeet waarvan de staart bij daglicht zichtbaar is, synoniem dagkomeet; vertaling van Engels daylight comet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *