QR-lozen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Bijvoeglijke naamwoorden als QR-vrij en QR-loos (‘QR-loos onderwijs’) bestaan al wat langer, maar zoals we het tegenwoordig hebben over gevaccineerden en ongevaccineerden, hebben we het sinds kort ook over QR-lozen. Zowel afgelopen dinsdag als vandaag figureert dat woord in De Telegraaf. Dinsdag schreef de krant:

Er bestaat een parallelle samenleving in Nederland, waar de QR-lozen elkaar ontmoeten. Met eigen horeca, ’ondergrondse’ feesten en theater-voorstellingen, concerten, meetups en ga zo maar door.

QR-lozen fungeert als een menstypering, vergelijkbaar met geuzen, rebellen, kansarmen, deplorabelen en revolutionairen. Het is opvallend dat we enerzijds in een diversiteitstijd leven waarin we de multi-identiteit van de moderne mens erkennen en ‘vieren’, terwijl we anderzijds mensen zijn gaan typeren met dit soort van bijvoeglijke naamwoorden afgeleide persoonsnamen.

Definitie

QR-lozen (de, meervoud) mensen zonder QR-code, m.n. mensen die zich verzetten tegen de QR-code en gezamenlijk een sociale bubbel vormen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *