kuddebeschermingshond

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Met de komst van de wolf in Nederland hebben we ook weer behoefte gekregen aan honden die schaapskuddes beschermen. Vandaar dat in januari van dit jaar in regionale media het woord kuddebeschermingshond zijn mediadebuut maakte. Vandaag maakt het woord zijn debuut in een landelijke krant. De kuddebeschermingshonden zijn geen speciaal ras, maar ontlenen hun naam aan hun functie. De Telegraaf schrijft er vandaag over:

Het zijn geen huisdieren. Het zijn werkhonden. Maar het is de mens die het wel stoer vindt om zo’n imposante hond in huis te halen. Een leven als huisdier matcht niet met zijn instincten. Kijk naar de Kangal, de Turkse herdershond, ook van oorsprong een kuddebeschermingshond.

Kuddebeschermingshond wordt soms verkort tot beschermingshond, maar ook weleens tot kuddehond. Zo hebben we in één keer drie nieuwe woorden voor een hond die we de komende decennia wellicht nu en dan in de buitengebieden aantreffen, althans zolang de wolf in ons land blijft huishouden.

Definitie

kuddebeschermingshond (de, -en) grote hond die als functie heeft nutsdieren zoals schapen en kippen te beschermen tegen grote roofdieren, m.n. wolven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *