Nepotismanië

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Fantasienamen voor fictieve landen en streken zijn er in overvloed. Denk aan Absurdistan en Verweggistan. Dit soort namen onderscheiden zich van bijnamen van locaties die we kennen, maar die we door middel van taal in een ander perspectief willen zetten. Zo wordt de achtertuin als vakantiebestemming weleens herdoopt tot Achtertuinië en heet Londen vanwege de klaarblijkelijke Arabische invloeden weleens Londonistan.

Vandaag breidt Parool-columnist Theodor Holman deze laatste categorie uit met een fantasienaam voor Amsterdam. Hij noemt de burgemeester van onze hoofdstad namelijk ‘de moeder-overste Halsema van Nepotismanië’. 

Nepotismanië is afgeleid van nepotisme (vriendjespolitiek) en het land- en streeknamen vormende achtervoegsel -ië, dat we bijvoorbeeld aantreffen in Albanië, Roemenië en Sicilië (letterlijk: het land van de Sicilianen, in het Grieks Sikeloi). Met het woord Nepotismanië (dat bij sommige lezers misschien ook associaties opwekt met Tasmanië) bekritiseert Holman de bestuurscultuur in Amsterdam:

Het is bekend: men schuift elkaar baantjes toe en verbergt het voor de buitenwereld met het heilige kleed van het goedkope, politiek correcte engagement.

Het woord nepotisme hebben we overigens overgenomen uit het Frans, waarin népotisme via het Italiaanse woord nipotismo afgeleid is van het Italiaanse woord nipote (neef) of direct van het Latijnse woord nepos (eveneens: heef). Met zo’n neef werd mogelijk verwezen naar de ‘neefjes’ van sommige pausen, die vaak werden bevoorrecht en die in feite in veel gevallen hun onwettige zoons waren.

Definitie

Nepotismanië (het, g.mv.) bestuurlijke eenheid (land, stad e.d.) waarin de openbare bestuurders hun politieke vrienden en gelijkgezinden systematisch bevoorrechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *