Kamerban

geplaatst in: Woord van de dag | 0

“Sahla had Kamerban’, schrijft De Telegraaf vandaag. Het oogt op het eerste gezicht als een vertrouwd woord, Kamerban, maar de kans is groot dat u het nooit eerder hebt gezien. Het woord maakte vandaag dan ook zijn mediadebuut.

Kamerban oogt ouderwets, want bannen – worden die nog uitgevaardigd? Vroeger was dat wel het geval. Toen had je kerkbannen en rijksbannen en zelfs burg-, dorp- en stadsbannen. Op grond van die associatie zo je bijna denken dat Kamerban een stokoud woord is uit het reglement van de Tweede Kamer en dat je daar gebruik van kunt maken als iemand zich ondemocratisch opstelt in het parlement.

Maar dat is niet het geval. Kamerban betekent eigenlijk gewoon Kamerverbod, maar aangezien zo’n verbod geen officiële maatregel is, kun je je afvragen wat een Kamerban nu werkelijk inhoudt.

Blijkbaar gaat het om iets anders: de VVD wilde niet dat deradicaliseringsexpert Soumaya Sahla in de Tweede Kamer kwam en komt en De Telegraaf noemt dat een Kamerban. Daarmee is Kamerban een woord met een alledaagse strekking, maar zonder enige staatsrechtelijke betekenis.

Definitie

Kamerban (de, -nen) officieus aan een individu opgelegd verbod om in de Eerste of Tweede Kamer te verschijnen of te vertoeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *