kapperstheater

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag protesteren culturele instellingen tegen de aanhoudende coronasluiting. Zo tovert theater De Kleine Komedie zich vandaag om tot kapsalon, staat op de site:

De Kleine Komedie opent kapsalon. Gastheer is Diederik Ebbinge. Tijdens de knipbeurten zijn er optredens van verschillende cabaretiers.

Volkskrant-columniste Marcia Luyten gaat er vandaag naartoe, schrijft ze:

Vanmiddag ga ik naar de kapper in De Kleine Komedie in Amsterdam. Mijn haar zal er niet beter op worden. De kappersvlag is een truc om het theater open te gooien. De kappersstoel symbool voor cabaretiers in wanhoop over de onophoudelijke sluiting van het culturele leven.

Anderen bezoeken vandaag debatcentrum De Balie, dat zich voor de gelegenheid heeft omgedoopt tot een soort kerk, althans een levensbeschouwelijke instelling.

Ludiek, concludeert Luyten, maar:

Het kapperstheater en de levensbeschouwelijke Balie zijn mooie geitenpaadjes, geen oplossing. Ze mogen niet het zicht ontnemen op de fundamentele correctie die nodig is. Want wat we in coronatijd zien, is wat in het politiek-economisch complex al jaren gaande is: Privatising gains, socialising losses.

Kapperstheater – het is een gelegenheidswoord dat pijn doet aan je ogen: het geeft aan dat er in coronastaat Nederland een voorwendsel nodig is om je kunnen laven aan cultuur. Het is dan ook te hopen dat we het woord na vandaag nooit meer zullen lezen.

Definitie

kapperstheater (het, -s) theater waar bezoekers hun haar kunnen laten knippen terwijl ze kijken naar een voorstelling door een kleinkunstenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *