vergriepen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Al decennialang wordt het werkwoord vergriepen incidenteel gebruikt in de betekenis ‘verpesten’. In die betekenis is het woord echter niet ingeburgerd en het staat dan ook niet in Van Dale.

Vandaag maakt vergriepen zijn debuut in een andere betekenis: tot griep worden. De regionale krant Tubantia schrijft in verband met corona:

Het virus is iets van de lange termijn, zo zei de nieuwe minister al. Het zal gaan ‘vergriepen‘. Ook bij een griepgolf doen we de winkels niet op slot.

Aanleiding is natuurlijk het besluit van de Spaanse overheid om corona voortaan te beschouwen als een endemische ziekte: een griep die ongetwijfeld nu en dan voor problemen in de zorg verantwoordelijk is en misschien ook wel mensenlevens kost, maar die je niet bestrijdt met lockdowns.

Aanvulling 14-01-2022: De Volkskrant introduceert het woord vergrieping voor het afschalen van een viruspandemie tot een endemische griep.

Definitie

vergriepen (onovergankelijk ww., vergriepte, is vergriept) (van een relatief nieuwe virusziekte) als een serieus te nemen virusziekte (een soort griep) gaan beschouwen en behandelen

vergrieping (de, -en) verschijnsel dat een nieuwe pandemische virusziekte die aanvankelijk bestreden werd met lockdowns en andere rigide regels voortaan beschouwd en bestreden wordt als een endemische ziekte, zoals griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *