deltakron

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Belgische krant De Morgen maakt vandaag melding van een mogelijk nieuw risico in de coronapandemie:

Op Cyprus hebben wetenschappers mogelijk een nieuwe variant van Covid-19 gevonden. (…). De variant zou een combinatie zijn van de delta- en de omikronvariant. Maar volgens viroloog Marc Van Ranst is dat erg onwaarschijnlijk en gaat het mogelijk om een fout in het labo. De wetenschappers noemen de nieuwe variant ‘deltakron’. Die zou “de genetische signatuur hebben van omikron en het genoom van delta”. Dat zegt Leondios Kostrikis, professor biologie aan de Universiteit van Cyprus.

Het is een wat verwarrend bericht: bestaat deltakron nu wel of is het verschijnsel en dus ook de naam – zoals Van Ranst suggereert – het resultaat van een laboratoriumfout? Maar één ding weten we zeker: mocht er inderdaad een mengvorm van de deltavariant en de omikronvariant van het coronavirus opduiken, dan hebben we er in elk geval al een naam voor.

Definitie

deltakron (de, g.mv.) variant van het coronavirus die het resultaat is van de genetische combinatie van eigenschappen van de deltavariant en de omikronvariant; vertaling van Engels deltacron, een porte-manteauwoord van delta variant en omicron variant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *