wappiedenker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Handelsblad publiceert vandaag een interview met FvD-senator Hiddema, die duidelijk niet zo gecharmeerd is van wat zijn partijgenoten in de Tweede Kamer zoal zeggen:

Hiddema zegt nu publiekelijk zijn stem te verheffen omdat „ik niet wil dat mensen uit de rechtspraktijk die ik hoog acht, denken dat ik ook zulke verwerpelijke denkbeelden heb. Ik wil niet dat die smurrie mij steeds omringt.” De politicus is ook bevreesd dat FVD „alleen nog maar wappiedenkers” zal weten te trekken.

Wappiedenker, dat in dit interview zijn mediadebuut maakt, oogt als een woord vol innerlijke tegenstrijdigheid, want wappie en denker – dat zijn welhaast woorden met een tegenovergestelde betekenis. In wappiedenker lijkt denker dan ook niet te moeten worden opgevat als iemand die (na)denkt, maar als iemand die een bepaalde opvatting heeft of een mening verkondigt.

Definitie

wappiedenker (de, -s) iemand die zich in woord en geschrift manifesteert als complotteur of aanhanger van een opvatting die haaks staat op de op feiten gebaseerde communis opinio, bv. inzake ziekte en gezondheidszorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *