sinterklazencoalitie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds 2006 kennen we de woorden sinterklaasakkoord en sinterklaaskabinet. Beide houden verband met vrijgevig overheidsbeleid. Vandaag maakt een variant op deze woorden zijn mediadebuut op de website van de Volkskrant:

Sinterklazencoalitie verwijst naar een samenwerking van politieke partijen die gezamenlijk besluiten klink te gaan investeren (of potverteren). In sinterklazencoalitie noemt het eerste woorddeel metaforisch de sinterklazen, d.w.z. de figuren of partijen die met geld gaan strooien. Anders dan bijvoorbeeld sinterklaaskabinet legt sinterklazencoalitie de nadruk op de samenwerkende partijen. Blijkbaar is er eensgezindheid ten aanzien van het gulle overheidsbeleid.

Het woord heeft de papieren krant trouwens niet gehaald. Daarin was boven hetzelfde artikel ouderwets sprake van een sinterklaasakkoord.

Definitie

sinterklazencoalitie (de, -s) coalitie van politieke partijen die gezamenlijk overeengekomen zijn op allerlei terreinen ruim budgettair beleid te gaan voeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *