wieberbonus

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de strijd tegen het woningtekort heeft D66 in Amsterdam was nieuws bedacht: geef bejaarden met een huurhuis dat eigenlijk te groot voor hen is, een bedrag als ze bereid zijn te verhuizen naar een kleiner appartement, aldus de D66-wethouder:

Senioren die instappen moeten in de watten worden gelegd: met goede ondersteuning, indien mogelijk een nieuwe woning in hun eigen wijk, dichtbij de huisarts en royaal compenseren. De ’wieberbonus’ is nu een ’paar duizend euro’. Van Dantzig denkt zelf aan 10.000 euro.

Wieberbonus is een informele variant van vertrekpremie, gevormd met het al even informele werkwoord wieberen (weggaan, ook: oprotten). Het woord wieberbonus, dat vandaag zijn krantendebuut maakt in De Telegraaf, is zo goed als nieuw. Slechts één keer eerder troffen we het aan, opvallend genoeg in een ingezonden brief op de website van het Financieele Dagblad.

Wieberbonus voorziet uit oogpunt van betekenis niet in een lacune in de taal: het woord betekent hetzelfde als vertrekpremie of oprotpremie. Wel is wieberbonus interessant omdat het een bepaalde gevoelswaarde overbrengt: wieberen gebruik je onder meer ter aanduiding dat iemand kan vertrekken omdat hij overbodig is.

Definitie

wieberbonus (de, -sen) vertrekpremie, m.n. voor oudere huurders die vanuit een voor hen te groot huurhuis naar een kleiner appartement verhuizen en zo een bijdrage leveren aan het verkleinen van de woningnood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *