sloperatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Parool schrijft vandaag over de massale sloop- en nieuwbouwplannen in Amsterdam Nieuw-West. Dat is eerder gebeurd, schrijft een deskundige:

‘Sloop-nieuwbouw’ is de klassieke methode voor stadsvernieuwing van rond de eeuwwisseling. Tussen 1997 en 2007 nam het gemeentelijk projectbureau Bureau Parkstad de afbraak van na-oorlogse wijken van Nieuw-West ter hand. Duizenden woningen zijn toen gesloopt. Deze enorme ‘sloperatie’ gebeurde zonder visie, kun je achteraf stellen.

Sloperatie is nog niet eerder aangetroffen in de media, dus het zal wel een nieuw woord zijn. Het is bovendien een woord met een vervelende bijklank. Je hoort er gemakkelijk Stopera in, de naam van een megalomaan en dito kostend bouwproject uit het recente verleden van Amsterdam. En verder hoor je er natuurlijk zowel het werkwoord slopen als het zelfstandig naamwoord operatie in.

Definitie

sloperatie (de, -s) grootschalige sloop van gebouwen om nieuwe woningen te kunnen bouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *