vliegquarantaine

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijft Trouw-columnist over de nieuwe coronavariant en de maatregelen die er dit weekend tegen werden getroffen. Hij noemt onder meer een vliegquarantaine en dat is een nieuw woord. Een merkwaardig woord ook, want vliegen is een handeling en handelingen doe je normaal gesproken niet ‘in quarantaine’. Patiënten, zieken, besmettelingen, mensen uit besmette gebieden gaan in quarantaine en soms gaat een heel schip in quarantaine: een scheepsquarantaine. Maar een vliegquarantaine? Het woord suggereert dat vliegtuigen in quarantaine gaan, maar dan zou het woord eigenlijk een vliegtuigquarantaine moeten hebben heten.

Vliegquarantaine lijkt iets te betekenen als een verbod op vliegen uit gebieden waar veel besmettingen voorkomen. Waarschijnlijk is het een gelegenheidssamenstelling, maar je weet natuurlijk maar nooit.

Definitie

vliegquarantaine (de, -s) het in quarantaine gaan van de passagiers van vliegtuigen uit een gebied waar veel besmettingen met een besmettelijke virusziekte voorkomen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *