omikronvariant

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De deltavariant van het coronavirus is nog niet eens onder controle, of de volgende variant dient zich al aan. Gisteren dachten we nog dat die variant de nuvariant zou gaan heten, naar de 13de letter in het Griekse alfabet, die na de kappa– en de muvariant (slechts zogenaamde variants of interest, beide vooral in Zuid-Amerika) aan de beurt was, maar inmiddels is duidelijk dat de WHO twee letters overslaat: nu omdat die te veel zou lijken op now en xi, de veertiende letter uit het Griekse alfabet, omdat die te gemakkelijk geassocieerd wordt met de naam van China’s eerste man: Xi Jinping. De WHO zelf zegt het wat xi betreft trouwens wat omfloerster, aldus de website Businessinsider.com:

‘Nu’ is too easily confounded with ‘new,'” Tarik Jasarevic, a WHO spokesman told the Times on Saturday. “And ‘Xi’ was not used because it is a common last name.

Internationaal wordt naast de aan het Grieks herinnerende spelling ook de alternatieve (gelatiniseerde) spelling omicron gebruikt ter aanduiding van het nieuwe virus. Mogelijk neemt het Nederlands uiteindelijk die internationale spelling over, waarbij dan wel geredeneerd zal worden dat dit van oorsprong Griekse woord voor een coronavariant via het Engels in het Nederlands is terechtgekomen. Omikron wordt met een korte o (als in bom en rond) uitgesproken.

In het Griekse alfabet volgt op omikron de letter pi, ook wel bekend als het getal met een oneindig aantal cijfers achter de komma. Die associatie maakt die letter voor de WHO misschien ook niet zo aantrekkelijk, zeker wanneer dat ‘oneindige getal’ geassocieerd wordt met het reproductiegetal van virussen. Maar goed, zo ver is het nog niet: eerst maar even die omikronvariant het hoofd bieden.

Definitie

omikronvariant (de, g.mv.) zeer besmettelijke variant van het coronavirus, die voor het eerst in november werd gedetecteerd in zuidelijk Afrika en zich vervolgens van daaruit over de wereld verspreidde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *