nuvariant

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De pas in zuidelijk Afrika ontdekte variant van het coronavirus moet natuurlijk een naam krijgen, en omdat we in het Griekse alfabet de muvariant (in Zuid-Amerika) inmiddels zijn gepasseerd, hebben de kranten het nu over de nuvariant. Nu is immers de 13de letter in het Griekse alfabet.

Voor Nederlanders en Belgen heeft de nieuwe naam een bijkomend voordeel. Door de associatie met nu in de betekenis ‘heden’ worden we in ons taalgebied des te sterker geconfronteerd met de urgentie van maatregelen tegen het coronavirus.

We verheugen ons nu trouwens al op de volgende variant, want de volgende letter in het Griekse alfabet (xi) lijkt sterk op de naam van de baas van China (Xi Jinping). Die zal er vast niet blij van worden als een variant van het ‘Chinese virus’, zoals Trump corona aanvankelijk noemde, door zijn naam met hem wordt geassocieerd.

Definitie

nuvariant (de, -en) variant van het coronavirus die in november 2021 in zuidelijk Afrika werd ontdekt

Update: het woord nuvariant is ongeveer slechts 36 uur in gebruik geweest ter aanduiding en vervolgens vervangen door omikronvariant. De WHO heeft namelijk besloten nu en xi over te slaan. (Wat is de geopolitiek soms toch heerlijk voorspelbaar.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *