kosmische keu

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het risico dat de aarde de komende eeuw getroffen wordt door een grote ruimtesteen, is klein. Toch gaat de NASA zich voorbereiden op zo’n potentiële ramp, namelijk door een experiment te doen met een sonde die zo’n ruimtesteen een stukje uit zijn baan moet brengen. Als je dat op grote afstand van de aarde doet, kan dat het verschil betekenen tussen een rampzalige inslag en een onschuldige passage door zo’n ruimtesteen. Op de NOS-site wordt het experiment uitgelegd aan de hand van een beeldende metafoor:

NASA heeft woensdagochtend een voertuig gelanceerd richting een dubbele planetoïde voor een unieke test. Kunnen we de baan van een hemellichaam veranderen door er een sonde op hoge snelheid tegenaan te mikken, als kosmische keu? De DART-missie moet antwoord geven op de vraag of dat een reële manier is om ons te redden van een planetoïde op ramkoers met de aarde.

Kosmische keu: het is een splinternieuwe, aan het biljartspel ontleende metafoor, die ongetwijfeld een vereenvoudigde voorstelling van zaken geeft, maar die niettemin het doel van het experiment in één keer inzichtelijk maakt. Het wachten is nu nog op een enkel woord voor deze metafoor: ruimtekeu?

Definitie

kosmische keu (de, -s of -en) metafoor voor een ruimtesonde waarmee een potentieel gevaarlijke ruimtesteen uit zijn baan kan worden gestoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *