complotextremisme

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In Trouw staat vandaag een opiniestuk over de mogelijkheid antidemocratische partijen te verbieden, wanneer die zich extremistisch uiten:

Het bedreigen van collega-Kamerleden en democratische instituties, of het toejuichen van deze bedreigingen; het weigeren om nog langer het gezag van de overheid te erkennen; en uitingen van een nieuwe vorm van extremisme die in de coronacrisis steeds nadrukkelijker aanwezig is in onze samenleving – namelijk complotextremisme – vormen aanvallen op deze democratische rechtsorde.

Complotextremisme is een nieuw woord in de zin dat het nog niet eerder in een krant of tijdschrift heeft gestaan. Het verwijst naar een vorm van extremisme dat voortkomt uit een complottheorie, oftewel naar extremisme van complotteurs. Daar zijn er de laatste tijd nogal wat van en ze zijn ook nogal verbeten in hun strijd tegen wat zij als een complot beschouwen. Mogelijk is complotextremisme ontleend aan het Engelse begrip conspiracy extremism, dat in het Angelsaksische taalgebied al behoorlijk ingeburgerd is.

Definitie

complotextremisme. (het) vorm van extremisme dat voortkomt uit het geloof in een complottheorie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *