boodschappenmandjesprobleem

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Maandagavond 8 november introduceerde Hugo de Jonge het woord boodschappenmandjesprobleem in het Nederlands. Han Lips schreef daar gisteren over in Het Parool:

Nu zullen we het krijgen, dacht Lips. Daar was Hugo de Jonge al, de veelgeplaagde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die kende hij natuurlijk wel. De Jonge begon over frictie en het bekende boodschappenmandjesprobleem. Lips had geen idee wat hij daarmee bedoelde, maar goed klonk het wel. Volgens De Jonge, daar kwam het toch eigenlijk wel op neer, was er helemaal geen probleem.’

Boodschappenmandjesprobleem is een directe vertaling uit het Engels. Daarin is het shopping basket problem al veel langer gewoon. Het heeft betrekking op keuzes die mensen en organisaties moeten maken en de gevolgen die dat heeft voor henzelf, voor anderen en voor de exploitant vaneen (web)shop. In het Engels is shopping basket problem een woord met een tamelijk diffuse betekenis. Het kan verwijzen naar het keuzeprobleem van de klant: als hij product A kiest, kan hij – bv. vanwege beperkte middelen – niet ook product B kiezen. Het kan ook verwijzen naar een logistiek probleem van de webshopwinkelier; als een klant overweegt een uniek product aan te schaffen en dat in zijn virtuele boodschappenmandje doet, dan is het niet meer voor andere klanten beschikbaar. Die situatie is definitief als de klant het product aanschaft, maar tijdelijk als de klant bij het afrekenen bedenkt dat hij het product toch maar niet aanschaft, waardoor het weer beschikbaar komt voor andere klanten.

Hugo de Jonge gebruikte het woord op deze laatste manier: als mensen bij GGD’s online een test- of prikafspraak willen maken, krijgen ze een drietal data aangeboden. Zolang ze niet hebben gekozen, blijven alle drie de data gereserveerd, zodat ze niet beschikbaar zijn voor andere mensen. Dit kan uiteindelijk leiden tot hiaten in de test- of prikagenda.

Definitie

boodschappenmandjesprobleem (het, …problemen) probleem dat ontstaat als een onlinelant verschillende opties aangeboden krijgt, die allemaal voor hem gereserveerd blijven en dus niet voor anderen beschikbaar zijn zolang de klant geen definitieve keuze heeft gemaakt, vertaling van Engels shopping basket problem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *