voedselmoeras

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over een nieuw soort permacultuur, d.w.z. een vorm van eco­lo­gi­sche land­bouw waar­bij de na­tuur als voor­beeld wordt ge­no­men en bodemuitputting wordt te­gen­ge­gaan. Een bekend voorbeeld daarvan is het voedselbos, maar vandaag introduceert Trouw het woord voedselmoeras. Dat is dus een moeras waar voedselplanten, zoals veenbessen, op ecologisch verantwoorde wijze kunnen worden geteeld.

Grote delen van Nederland zijn van nature vochtig, zoals het veenweidegebied. Door het grondwaterpeil daar op z’n beloop te laten, zou dat gebied perfect omgevormd kunnen worden tot een voedselmoeras, denken de geraadpleegden voor dit artikel.

Het woord voedselmoeras is gemodelleerd naar het woord voedselbos, dat in 2009 zijn mediadebuut maakte en in 2017 zijn opwachting maakte in Van Dale. Zo’n voedselbos wordt ook wel een pluk– of smulbos genoemd. Voedselmoeras heeft zo’n synoniem wat minder nodig, omdat het dankzij de herhaalde oe-klank al een aantrekkelijk woord is.

Definitie

voedselmoeras (het, -sen) speciaal voor de productie van voedsel aangelegd moeras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *