klimaatplicht

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Strikt genomen maakte het woord zijn mediadebuut al in 2019, maar in mei 2021 brak het echt door: klimaatplicht. Ook vandaag figureert het weer in de krant. De baas van Milieudefensie schrijft vandaag in NRC een opiniestuk waarin hij de overheid oproept bedrijven een klimaatplicht op te leggen.

Het ontbreekt veel grote spelers in onze economie aan een moreel kompas. Dit is extreem schadelijk voor hun werknemers, onze omgeving en met name voor het klimaat. Omdat deze winstgedreven bedrijven zelf het roer niet bijsturen, is het de hoogste tijd om de overheid dit te laten doen. De bal ligt bij het nieuwe kabinet. Als het nu een klimaatplicht voor vervuilende bedrijven invoert, kunnen we de Parijsdoelen nog halen. De klimaatplicht ziet erop toe dat Nederlandse bedrijven wereldwijd hun uitstoot in lijn brengen met 1,5 graad opwarming.

Klimaatplicht houdt dus in dat bedrijven een inspannings- of misschien zelfs wel een resultaatverplichting opgelegd krijgen om de klimaatdoelen te realiseren. Mooi plan natuurlijk, maar zou je zo’n plicht niet beter aan de consument kunnen opleggen: pas als die bereid is af te zien van de aanschaf en het gebruik van producten, zullen bedrijven die immers niet meer voortbrengen.

Definitie

klimaatplicht (de, -en) verplichting die wordt opgelegd aan landen, bedrijven, instanties en/of burgers om internationaal afgesproken klimaatdoelen te realiseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *