QR-politie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag dat omroep Max alleen wil werken met gevaccineerden. Niet dat ze ieders QR-code gaan checken, dat gaat niet, en bovendien zegt Max-baas Jan Slagter:

We hebben geen QR-politie, maar ik wil wel een veilige omgeving creëren.

QR-politie: op de sociale media zong dat woord al een paar weken rond ter aanduiding van QR-controleurs die op basis van QR-check bepalen of je ergens welkom bent of niet. Een officiële politie-instantie is het natuurlijk niet, zo’n QR-politie, ook al kan de persoon die voor QR-politie speelt anderen de toegang tot een bepaalde ruimte ontzeggen. In dat opzicht verschilt QR-politie van woorden als modepolitie, gedachtepolitie en moraalpolitie, die veeleer verwijzen naar iemand die anderen cancelt op basis van normafwijkend gedrag of een normafwijkende hoedanigheid.

Met moraal– en modepolitie e.d. heeft QR-politie wel gemeen dat het een woord met een opzettelijk negatieve lading is.

Definitie

QR-politie (de, g.mv.) (spottend of ongunstig) persoon of (private) instantie die QR-codes controleert en op basis daarvan anderen tot een bepaalde ruimte kan toelaten of juist de toegang tot die ruimte kan ontzeggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *