paraplujournalistiek

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In De Telegraaf maakt columnist Marcel Peereboom Voller zich vrolijk over een in zijn ogen vreemde vorm van journalistiek: artikelen met tips om allerlei crises te overleven. Hoge gasprijs? Douche korter! Dure benzine? Ga eens te voet. Allemaal tips die iedereen kan bedenken, maar blijkbaar bestaat er toch behoefte aan. Paraplujournalistiek noemt de columnist deze vorm van berichtgeving, en hij vraagt:

Kunnen we stoppen met dit soort overdreven beschermende paraplujournalistiek?

Paraplujournalistiek blijkt een nieuw woord te zijn voor die vorm van journalistiek die beoogt de lezers te behoeden voor de tegenheden des levens. Dat is weer eens wat anders dan parachutejournalistiek, waarbij de journalist naar een of andere plaats wordt geparachuteerd, om daar vandaan verslag te doen.

Paraplujournalistiek verwijst naar de paraplu als beschermend middel. In dit geval niet voor de journalist, maar voor de lezer. In de samenstelling wordt paraplu dus als een metafoor voor iets wat beschermt gebruikt.

Definitie

paraplujournalistiek (de, g.mv.) vorm van journalistiek waarbij de lezer wordt geadviseerd hoe te handelen om zich te beschermen tegen mogelijk onheil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *