finstagram

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Instagram kennen we ondertussen allemaal wel, maar NRC schrijft vandaag over een fenomeen dat misschien niet nieuw is, maar waarvan de naam nu wel zijn krantendebuut maakt in Nederland: finstagram

Intussen hebben jongeren die de afgelopen jaren opgroeiden met Instagram een manier gevonden om op de schadelijke invloed van beeldschone influencers met perfecte levens te reageren. Ze onderhouden naast een ‘normaal’ en openbaar Instagramaccount, een ‘finsta’ (fake Instagram) voor een klein, geselecteerd publiek. Daarop delen ze de foto’s en video’s die juist niet aan de geldende schoonheidsidealen van Instagram voldoen.

Finstagram is dus een samentrekking van ‘fake Instagram’ en is dus een account waarop iemand zijn leven toont zoals het echt is. Eigenlijk toont je finsta (fake insta) dus niet je fake, maar je echte leven. Dat maakt Finstagram en finsta interessante termen, want op Instagram tonen mensen zich vaak zoals ze niet zijn, namelijk gephotoshopt. In feite is fake in Finstagram ‘echt’, een ‘omwaardering’ van het woord fake. De suggestie die van het woord Finstagram uitgaat is dat Instagram iemands onechte leven toont en dat de combinatie met fake (onecht) daarom een beeld van iemands ‘echte’ leven oplevert, zoals min x min plus oplevert.

Definitie

Finstagram (het, g.mv.) Instagramaccount waarop iemand zich toont zonder daarbij te photoshoppen en zonder zich anders of mooier voor te doen dan hij in werkelijkheid is, gevormd van fake (onecht) en Instagram (opgevat als sociaal medium waarop mensen zich op onechte wijze presenteren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *