drugskruier

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op de voorpagina van De Telegraaf staat vandaag een opmerkelijke kop:

 

Verderop in de krant heeft een diender het over het ‘kruien van het witte goud’ in de Rotterdamse haven. Daarmee wordt het ‘uithalen’ van gesmokkelde drugs uit zeecontainers bedoeld. Daarvoor laten de kruiers zich soms insluiten in een container, wat weleens tot gevaarlijke situaties leidt.

Drugskruier is een nieuw woord, of althans een woord dat nog nergens elders is aangetroffen. Het is gebaseerd op de (virtuele) woordgroep ‘drugs kruien’, die evenmin bekend is, maar kruien (het vervoeren van goederen) is natuurlijk wel een bekend begrip in de haven. Ook het woord kruier komt regelmatig voor in de haven, ook weleens in combinatie met de woorden drugs of cocaïne. Mogelijk is drugs kruien dan ook een vakterm bij de politie, op grond waarvan De Telegraaf nu de samenstelling drugskruier introduceert.

Definitie

drugskruier (de, -s) iemand die voor een criminele organisatie drugs ophaalt en vervoert die illegaal het land binnengesmokkeld is in zee- of luchtcontainers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *