woonprotest

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC Handelsblad schrijft vandaag over ‘het grootste woonprotest sinds de jaren 80’. Interessant, want de taalvorm woonprotest maakte – gespeld met hoofdletter – in augustus zijn entree in onze taal als naam van een protestbeweging, maar blijkt nu een tweede bestaan als woord te hebben gekregen. Overigens behandelde het Noordhollands Dagblad woonprotest afgelopen dinsdag ook als een woord in plaats van een naam.

Woonprotest is een interessante samenstelling, althans uit het oogpunt van betekenis. Het woord verwijst immers niet naar een protest tegen het wonen, maar naar een protest tegen de wooncrisis, een woord dat dit jaar furore maakt en de aloude taalvorm woningcrisis op de achtergrond duwt.

Woonprotest moet misschien worden opgevat als een verkorting van de te lange virtuele samenstelling wooncrisisprotest.

Definitie

woonprotest (het, en) protest tegen de wooncrisis

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *