variantland

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De coronapandemie blijft maar nieuwe woorden opleveren. Zo introduceert de Volkskrant vandaag het woord variantland. Dat woord heeft nog niet eerder in een Nederlandse krant gestaan en maakt vandaag dus zijn mediadebuut, maar de gelegenheid is wel bijzonder: het woord debuteert in de krant met de mededeling dat het begrip niet langer gehanteerd zal worden:

Verder vervalt de categorie ‘variantlanden’: deze landen werden apart behandeld vanwege zorgwekkende virusvarianten, zoals de deltavariant. Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Paraguay, Peru en Uruguay zijn nu ‘gewoon’ aangewezen als hoogrisicogebieden.

Variantland moet dus hebben verwezen naar landen waar een bijzondere virusvariant dominant is (of was). Het lijkt een nuttig woord, zeker gezien de voorspellingen dat corona nog wel een paar decennia onder ons zal blijven.

Definitie

variantland (het, -en) land waarin een (gevaarlijke) variant van een virus, m.n. het coronavirus, dominant is

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *