klikbrigade

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Amsterdam wil bij wijze van proef burgerwaarnemers gaan inzetten om politieagenten te controleren bij wapencontroles. Etnisch profileren mag namelijk niet en de burgerwaarnemers moeten erop toezien dat de politie zich daaraan houdt.

De politie voelt zich gekleineerd en geschoffeerd, want het zijn professionals die bovendien de politie-eed hebben afgelegd, maar dat kan de gemeente Amsterdam niet weerhouden van de proef om wat De Telegraaf vandaag een klikbrigade noemt in te zetten.

Klikbrigade. Het woord klinkt naar de Culturele Revolutie in China, toen burgers gevraagd werden antirevolutionair gedrag van ouders, werkgevers en wie dan ook bij de overheid te melden.

Het is alweer jaren geleden dat de FNV opriep om ergens een klikbrigade in te stellen tegen misstanden op het werk, maar het woord is nooit ingeburgerd geraakt. Misschien wel omdat het zo’n onprettig klinkend woord is. Het maakt vandaag niettemin zijn mediadebuut in een nationale krant.

Definitie

klikbrigade (de, -s) (ongunstig) groep personen die vrijwillig toezicht houden op de uitvoering van een overheidsdienst en misstanden daarbij (anoniem) bij de overheid kan melden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *