roompottiseren

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Europa roompottiseert’, schrijft de Volkskrant afgelopen zaterdag.

Wat blijkt?

Roompot vakantieparken neemt de Landal vakantieparken over en wordt daarmee een grote speler op het gebied van de vakantieparken. Die vakantieparken, daar gaat het eigenlijk om als de krant schrijft dat ‘Europa roompottiseert’, want vakantiehuisjes blijken overal in Europa steeds vaker geconcentreerd te worden in vakantieparken, waarvan er steeds meer komen. Geen wonder, want vakantievierders blijken een voorkeur te hebben voor een vakantie in een vakantiepark. Als gevolg hiervan lijken toeristische gebieden soms meer een meer een groot vakantiepark te worden.

De krant had misschien beter kunnen schrijven ‘Europa vakantieparkiseert’, want Roompot is wel een grote speler op het gebied van vakantieparken, maar er zijn nóg grotere spelers, zoals Center Parcs.

Dat de krant een eigennaam van een vakantieparkenonderneming kiest om er een werkwoord van te vormen, is overigens wel begrijpelijk – het concretiseert het fenomeen – en in elk geval in lijn met andere, op merknamen gebaseerde werkwoorden, zoals disneyficeren.

Definitie

roompottiseren (onovergankelijk ww.; roompottiseerde, is geroompottiseerd) 1 (van een streek, land e.d.) bebouwd worden met vakantieparken 2 (van een streek, land) veranderen in een groot vakantiepark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *