kneert

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Nederlandse ministers van Financiën zijn traditioneel “kneerten”, gierigaards,’ schrijft Peter de Waard vandaag in de Volkskrant. Kneert – het woord heeft nog niet eerder in een landelijke krant gestaan, maar doet bij sommigen misschien toch een belletje rinkelen. Het is een regionaal woord, dat in Noord-Holland nog weleens wordt gebruikt en dan ook tot het West-Fries wordt gerekend. Kneert is een variant van kniert en dat zou weleens een verkorting kunnen zijn van knieper(t), dat wat algemener voorkomt en daarom sinds 2009 in Van Dale staat.

Er zijn in het Nederlands tientallen woorden voor vrekken en gierigaards. Bonentellers, centenvreters, knakenpoetsers. Hoe zou dat toch komen?

Definitie

kneert (de, -kneerten) (gewestelijk) gierigaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *