reliseks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijft NRC Handelsblad over Paul Verhoevens nieuwe film Benedetta met als thema een 17de-eeuwse lesbische relatie. De kop van het artikel luidt:

Reliseks. Dat moet haast wel een samentrekking zijn van’religieuze seks’. Maar wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Dat weet de NRC-redacteur blijkbaar ook niet, want in het artikel komen de woorden religie en seks alleen separaat voor. De enige clou voor de betekenis van het woord is merkwaardig genoeg dat de film níét gaat over ‘religieuze extase als seksuele uitlaatklep’.

Het woord herinnert aan een brief van Gerard Reve, waarin hij droomt van het ‘liefdesspel in M. haar armen’ (M = Maria), want, schrijft Reve: ‘Eigenlijk is de lichamelijke erotiek niet mijn wezenlijke probleem. De religieuze erotiek, mijn relaatsie met God dus, daar gaat het bij mij om’.

Bij religieuze seks – reliseks dus – denk je ook al snel aan het liefdesspel met een godheid – of de middelaar of middelares (Maria) door wie eenheid met die godheid kan worden verkregen. Maria speelt – al was het maar in de gedaante van een handzaam gesneden beeldje – ook in de film Benedetta seksueel gezien een wezenlijke rol. Mogelijk slaat daar het woord reliseks uit de NRC-kop op.

Definitie

reliseks (de, g.mv.) religieuze seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *