hagelslagsamenleving

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het tv-programma Op1 noemt de Belgische psychiater en filosoof Damiaan Denys Nederland vanavond een ‘zoetsappige hagelslagsamenleving’.

Hagelslagsamenleving?

Hagelslag is weliswaar typisch Nederlands, maar wat kan nou met een hagelslagsamenleving worden bedoeld? Een ‘zoetsappige hagelslagsamenleving’?

Het woord blijkt in 2014 al eens in de krant te hebben gestaan. De Telegraaf schreef toen over de ‘maakbare samenleving’, waarin mensen leven in overvloed. Op grond daarvan zou je hagelslagsamenleving kunnen associëren met de vroegere Venz-reclame, waarin hagelslag – welhaast als het Bijbelse manna – uit de hemel naar beneden viel: in overvloed.

Gebruikte Denys het woord inderdaad in deze betekenis? Als kritische naam voor een land waarin kinderen en ook volwassenen in de watten gelegd worden. Of bedoelde hij er iets anders mee? Een samenleving waar alle ongemak bedekt wordt door en verhuld wordt onder een laag zoetigheid?

Het is hoe dan ook een mooie metafoor, waarvan de betekenis niet vastligt, waardoor iedere lezer of hoorder er zijn eigen associaties bij kan hebben en betekenis in kan leggen.

Definitie

hagelslagsamenleving (de, -en) benaming voor de Nederlandse samenleving, die (ogenschijnlijk) aangenaam is doordat alles er in overvloed aanwezig is, zonder dat je er veel voor hoeft te doen of er verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *