vakantievaccin

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf is vaak heel handig met rijm en ritme in krantenkoppen om de lezer te verleiden het bijbehorende artikel te gaan lezen. Zoals vandaag:

Pariaprik nu het vakantievaccin

Met die paraprik wordt verwezen naar het vaccin van Janssen, waarvan een enkele dosis al bescherming biedt tegen corona. Misschien niet zoveel als Pfizer, maar toch.

Omdat er wat bijwerkingen waren gesignaleerd, was ‘Janssen’ een tijdlang uit de gratie (een ‘paria’ onder de vaccins) – niet zo erg als het vaccin van AstraZeneca – maar omdat één prik volstaat en het met de bijwerkingen toch wel mee lijkt te vallen, kiezen velen die deze zomer nog naar het buitenland willen, toch maar voor dit vaccin. Vandaar vakantievaccin, net als paraprik een effectief allitererende gelegenheidssamenstelling.

Omdat corona vast nog wel een tijd onder ons blijft en herhaling van vaccinatie in de toekomst vast noodzakelijk is, is de kans aanwezig dat dit gelegenheidswoord in de toekomst vaker gebruikt zal worden.

Definitie

vakantievaccin (het, -s) vaccin dat op korte termijn bescherming biedt tegen een besmettelijke ziekte en daarom geschikt is voor mensen die zich vlak voor een buitenlandse reis willen laten vaccineren, om zo te kunnen voldoen aan inreisvoorwaarden van het land waar ze naartoe willen reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *