lettersoepmens

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Via Twitter werden we geattendeerd op een NPO1-uitzending waarin iemand de Oranjespelers opriep om aanstaande zondag in de wedstrijd tegen Hongarije regenboogbandjes te dragen als symbool van respect voor de lhbtiq+-gemeenschap en uit protest tegen de antihomowetgeving in Hongarije. Initiatiefnemer Joost van Bellen had het in het interview over steun aan lettersoepmensen. COC-voorzitter Astrid Oosenburg steunde de actie.

Het woord lettersoepmens(en) is nieuw in de media. Een jaar of vijf geleden is lettersoep al wel voor het eerst aangetroffen ter aanduiding van lhbtiq+’ers. Lettersoep betekent letterbrij oftewel een hoop letters bij elkaar en je zou kunnen denken dat het woord een negatieve bijklank heeft. Dat is niet het geval. Het woord lijkt ook in kringen van het COC gebruikt te worden. Althans, een paar jaar geleden zei COC-voorzitter Astrid Oosenburg over de COC-organisatie in een artikel (26-8-2019) in de Volkskrant:

Er is veel diversiteit in het ­gebouw, alle letters van de lettersoep zijn vertegenwoordigd.

Lettersoep kwam ook al eens voor in de samenstelling lettersoepgemeenschap. Dat is dan een synoniem van regenbooggemeenschap oftewel lhbtiq+-gemeenschap. Dit alles in navolging van het Engels, waarin alphabet soup community en alphabet soup people al langer gewoon zijn.

Door de oproep om regenboogbandjes te gaan dragen en de aandacht die dit genereert voor de lhbtiq+-gemeenschap zou het woord lettersoepgemeenschap of lettersoepmens weleens wat vaker gebruikt kunnen gaan woorden, als woorden met een positieve bijklank.

Definitie

lettersoepgemeenschap (de, -pen) lbhtiq+-gemeenschap

lettersoepmens (de, -en) benaming voor iem. uit de lhbtiq+-gemeenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *