bluewashing

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over de geryclede garens uit kunststoffen (visnetten e.d.) die uit zee worden opgevist: econul en ecowave. Die garens en de producten die daarvan worden gemaakt, zoals bikini’s, zouden helpen de plasticsoep in de oceanen te bestrijden. Niet iedereen gelooft daarin. Zo zegt een hoogleraar:

In mijn ogen is dit het zoveelste geval van mogelijk goedbedoelde greenwashing, of ‘bluewashing’.

Bluewashing maakt zo zijn mediadebuut in onze taal. In het Engels wordt het woord al vaker gebruikt. Het is iets breder dan greenwashing, dat verwijst naar het als mi­li­eu­vrien­de­lijk pre­sen­te­ren van han­de­lin­gen of za­ken die dat in fei­te niet zijn. Bluewashing gaat meer over wat sociaal, economisch en ecologisch verantwoord is. Net als greenwashing en pinkwashing is bluewashing een kritische term.

Definitie

bluewashing (de, g.mv.) het als ecologisch, economisch en sociaal verantwoord presenteren van diensten of producten die dat in fei­te niet zijn; ontleend aan Engels blue Washing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *