vertruttingsmaatschappij

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 1

De Telegraaf publiceert vandaag een interview met Marieke Derksen, uitgeefster van Inside en bovendien de dochter van Johan Derksen. Als haar wordt gevraagd waarom ze zelf niet eens bij Veronica Inside aan tafel zit, antwoordt ze:

Ik ben wel blij dat mijn vader er een tegengeluid kan geven op de huidige vertruttingsmaatschappij. Het moet toch een keer afgelopen zijn met het niets meer kunnen zeggen en overal aanstoot aan nemen?

Vertruttingsmaatschappij. Bestond dat woord niet al? Nee, in de krantendatabank is het althans niet te vinden. Toch is het ontstaan ervan niet verrassend. Het woord geeft immers wel een aardig beeld van een samenleving waarin iedereen aanstoot neemt aan wat anderen denken, zeggen en doen.

Vertrutting betekent weliswaar ‘het onaantrekkelijk, vervelend, saai worden’, maar in samenstellingen als vertruttingsmaatschappij verwijst het vooral naar kleingeestigheid, bekrompenheid. Een vertruttingsmaatschappij is een maatschappij die gedomineerd wordt door mensen met een kruideniersmentaliteit. Toch is vertruttingsmaatschappij weer wat anders dan een kruideniersmaatschappij (geen heel gebruikelijk woord, maar het komt wel nu en dan voor. Is een kruideniersmaatschappij een samenleving die in economisch opzicht bekrompen is, een vertruttingsmaatschappij is juist een samenleving die in sociaal-cultureel opzicht benepen is.

Definitie

vertruttingsmaatschappij (de, -en) samenleving die in sociaal-cultureel opzicht bekrompen is en waarin burgers mensen met afwijkende meningen uitsluiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *