parkeerparasiet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Vogelwijk in Den Haag. Je mag er gratis parkeren en dat trekt in een stad waar je verder overal betaald parkeren moet mensen aan. Automobilisten uit omliggende wijken die er hun auto neerzetten, mensen die er langdurig hun camper komen parkeren, mensen die in de buurt werken en er elke werkdag gratis parkeren, vage bedrijfjes die er hun klassenbussen stallen. Ter plekke worden ze ‘parkeerparasieten’ genoemd, schrijft De Telegraaf vandaag.

Parkeerparasiet, het is een bijzonder woord Meestal figureert parasiet in de betekenis ‘parasiterend organisme’ in samenstellingen, zoals roof-, stengel-, voedsel- en weefselparasiet. Maar de oorspronkelijke betekenis van parasiet is profiteur. En die betekenis heeft parasiet ook in parkeerparasiet. De gratis parkeerders in de Vogelwijk komen immers profiteren van de gratis parkeergelegenheden ter plekke. Natuurlijk zijn die niet van de bewoners, maar ze zijn eigenlijk wel bestemd voor de bewoners. Althans, zo denken de bewoners er zelf over.

Het fenomeen is bekend bij wie in een grote stad woont. Alleen hadden we er nog geen woord voor. Dat is er nu dus wel:

Het is natuurlijk wel een enigszins dehumaniserend woord en het woord getuigt ook van de intolerantie die in onze samenleving heerst. Want ach, zou je denken, zo iemand die hier gratis komt parkeren, dat moet toch kunnen. Maar zo denken de bewoners van de Vogelwijk er duidelijk niet over.

Definitie

parkeerparasiet (de, -en) iemand die in een stad waar vrijwel overal elders betaald parkeren geldt speciaal naar een wijk komt om daar te profiteren van de mogelijkheid er gratis te parkeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *