pfaspan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw schrijft vandaag over een alternatief voor de aloude teflon- of tefalpan, die voor de gelegenheid wordt omgekat tot pfaspan. Want pfas, u weet wel, die materialen (po­ly- en perfluoralkylstoffen) waarmee je van een pan een antiaanbakpan kunt maken, zijn schadelijk voor uw gezondheid en het gebruik ervan moet snel worden teruggedrongen.

Kortom, pfas is (of moeten we zeggen: zijn) de duivel en door de tefalpan te hernoemen tot pfaspan wordt meteen duidelijk dat het ding dringend aan vervanging toe is. Door het minerale alternatief, waarover het artikel gaa.

Tefal is behoorlijk ingeburgerd in het Nederlands en komt niet alleen voor in de samenstelling tefalpan. Het woord wordt ook vaak figuurlijk gebruikt in samenstellingen als tefalman, tefalpoliticus, tefalpremier en tefalpresident ter aanduiding van iemand op wie te­gen­sla­gen of kri­ti­sche op­mer­kin­gen geen vat lij­ken te heb­ben en langs wiens rug alle pro­ble­men moeiteloos af­glij­den.

Onze eigen premier wordt vaak zo genoemd: tefalpremierDat kan nu ook – fraai allitererend – pfaspremier worden. Pfas – u weet wel – de duivel.

Definitie

pfaspan (de, -nen) pan met een antiaanbaklaag waarin pfas zijn verwerkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *