knipperlichtzomer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over toerisme in tijden van corona. In de reisbranche leeft namelijk de vrees dat de kleurcodes (groen, geel, oranje) in verband met het coronabesmettingsgevaar deze zomer vaak zouden kunnen wisselen, waardoor toerisme soms wel, soms niet mogelijk is. De krant schrijft dan ook:

De luchtvaart- en reisbranche wil een ’knipperlicht-zomer’ vermijden.

Knipperlichtrelatie (aan-uitrelatie) kenden we al en naar analogie daarvan (wel of niet op vakantie) zal knipperlichtzomer wel zijn gevormd. Het gebruik van de verschillende kleurcodes voor landen werkt daarbij het gebruik van de metafoor knipperlicht in de hand ter aanduiding van de aan-uitvakantiemodus.

De metafoor is waarschijnlijk afkomstig uit de reiswereld zelf, want ruim een week geleden had de baas van TUI het in de Belgische krant Het Laatste Nieuws al over knipperlichttoestanden:

Waar we voor komende zomer wél zeker vanaf willen, zijn knipperlicht-toestanden, waarbij bestemmingen op korte tijd schipperen tussen oranje, rood, groen en weer oranje.

Aanvulling: op 4 juni berichtte De Telegraaf opnieuw over de vrees voor corona-onduidelijkheden rond de vakantielanden en werd, ongetwijfeld geïnspireerd op knipperlichtzomer, gevreesd voor een knipperchaos.

Definitie

knipperlichtzomer (de, -s) zomer waarin in bepaalde landen de coronamaatregelen soms wel en soms geen vakantie mogelijk maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *