meme-aandeel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorige week dook het woord meme-aandeel voor het eerst op in een Nederlandse krant. De Telegraaf schreef over het aandeel AMC, dat een speelbal is geworden van speculanten via het platform Reddit. Eerder dit jaar overkwam dat het aandeel Gamestop.

Meme-aandelen zijn doorgaans aandelen waarin grote beleggers een shortpositie hebben en die vervolgens door een gecoördineerde actie van een horde kleine speculanten worden opgekocht. Hierdoor stijgt de koers van het aandeel explosief, moeten de grote beleggers snel hun shortposities sluiten door zelf ook aandelen te kopen, waardoor het meme-aandeel binnen de kortste keren een astronomische stijging doormaakt. Dat heet een short squeeze.

De koers die het aandeel op die manier krijgt, heeft uiteraard niets meer te maken met de waarde van het bedrijf. Het aandeel is louter speculatie geworden en de slimmeriken die het aandeel goedkoop hebben gekocht, verkopen hun posities dan ook met veel winst.

Meme-aandeel is een vertaling van Engels meme stock, waarin meme verwijst naar de snelle verspreiding van een fenomeen via internet doordat mensen elkaars gedrag (of video) kopiëren. Een meme-aandeel is dus een aandeel dat veel mensen in navolging van anderen (of door een gecoördineerde actie) kopen, zonder zich te hebben verdiept in het bedrijf zelf. Uiteraard werkt de handel in meme-aandelen uitermate marktverstorend.

Definitie

meme-aandeel (het, meme-aandelen) aandeel van een relatief klein bedrijf dat massaal gekocht wordt door een horde kleine beleggers om de koers te manipuleren, vertaling van Engels meme stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *